perjantai 15. maaliskuuta 2013

To Do - Australia

Tässä kirjoituksessa jaan kaiken sen, mitä itse tein Working Holiday -reissulle lähtiessä ja Australiaan saapuessa. Jos haluat myös lähteä ja olet keltanokka, älä huoli, en itsekään ole käynyt juuri missään ennen tätä reissua. Enkä osaa englantia hirmu hyvin.


Itse päätin lähteä reissuun, kun mietin loppusyksystä että mistäköhän ihmeestä sitä hakisi kesätöitä. Sitten hogasin, että en ole oikein koskaan voinut käydä missään kaikenlaisten sitoumusten takia, ja että voin lähteä mihin vaan nyt tässä elämän saumassa. Aivot kehittelivät ideaksi Australian, siitä kun oli sellainen rento mielikuva. Kengurut hyppii ja ihmiset surffaa. No nyt!

Jostain pyörähti silmien eteen, että sinne pääsee vuodeksi tekemään töitä, oleskelemaan ja opiskelemaan Working Holiday -viisumilla. Otin tavoitteekseni surffata niin paljon kuin mahdollista ja tehdä töitä sen verran että selviän. Saa nähdä miten tämä toteutuu vai tulenko uimalla takaisin.

Tämän WH-mahdollisuuden huomasin jonkun mainoksen kautta. Monet yhtiöt nimittäin (mm. Work & Travel Company ja Kilroy Travels) tarjoavat paketteja, ettei itse tarvitse esim. hakea viisumia tai tehdä mitään muutakaan nippelihommaa WH-reissulle lähtiessä. Kun tutkin asiaa www.dundernews.com -sivustolta, tajusin, että ei hyvänen aika mitään paketteja vaan omatoimisesti! Säästää satasia aika paljon, jos tämän verran jaksaa ottaa itse selvää. :)

Kasaan tämmösen listan ensin itseäni varten, mutta lopullisessa muodossa siitä lienee hyötyä Sulle, jos samanlaista matkaa suunnittelet:



-keskeneräinen. lähen siis 2.4.2013-


1. Dundernewsiin tutustuminen

Tätä sivustoa on hyvä kattoo läpi, löytyy kaikki nippelitiedot: http://www.dundernews.com


2. Lentoliput

Kilroyltä löysin hyvät liput. Noin tonni kaksataa maksoi edestakaisin Helsinki-Brisbane-Helsinki ja lentoaika 23h. Finnair vie eka Singaporeen ja sieltä Qantas jatkaa Brisbaneen. Näitä kannattaa seurailla, päivittäin muuttuu hinnat. Kilroyn lisäksi monet on ilmeisesti löytänyt hyvät liput esimerkiksi Air Asialta tai Budgetflightfinderia apuna käyttäen.


3. Viisumi ja passi

WH-viisumin voi hankkia osoitteessa http://www.immi.gov.au/visitors/working-holiday/417/ "Working Holiday Visa (Subclass 417)". Viisumin voi hakemuksen lopussa maksaa Visa Electronilla ($180 AUD). Kun tein illalla hakemuksen sain aamulla hyväksynnän sähköpostiin. Kuitenkin tämä kannattaa tehdä mahdollisimman ajoissa, koska jos onkin jotain selvitettävää niin voi mennä useita viikkoja asioiden hoitamiseen. Dundernewssien sivuilla on myös infoa viisumista: http://www.dundernews.com/Tietoa_Viisumeista/Working_Holiday_Visa_Australia.html
Viisumihakemuksen tekoon tarvitaan ajantasainen passi. Sen on oltava voimassa väh. 6kk matkan jälkeen. Kävin uusimassa vaikka ois just riittäny, tunnistavatpahan paremmin ku ei oo sitä ihqua teinilettiä kuvassa.


4. Matkavakuutus


Sain lähitapiolalta parhaan tarjouksen. Nuorisovakuutus ja siihen liitännäiset.


5. Rokotteet

Australiaan ei normaalisti tarvita mitään rokotuksia. Kunhan perusrokotukset ovat kunnossa. Tarkistin YTHS:ltä onko piikitykset kunnossa: http://www.yths.fi/index.php?id=1242. Päätin siinä samalla ottaa vapaaehtoiset hepatiittirokotukset, koska ovat pitkään voimassa. Nämä kannattaa tehdä siksi ajoissa, että ehtii ottaa piikkejä tarpeeksi ennen reissua.


6. Kämppä

Suomen kämpän sain alivuokrattua kalustettuna koko poissaoloni ajalle. Jes.
Australiaan mennessä en ajattele ollenkaan kämppää vaan asun väliaikaisissa ratkaisuissa. Hostellit ja couchsurfing ovat siis mielessä. Jo pelkästään hostellien seinillä lienee ilmoituksia tosi paljon jos kuitenkin kämppää etsii. 
Couchsurfingia on moni suositellut. Liityin sitten saman tien osoitteessa http://www.couchsurfing.com. Sinne tehdään profiili, jossa kerrotaan itsestä ja voi myös tunnistautua luotettavuuden lisäämiseksi. Sen jälkeen voi tarjota itse paikkaa omasta kämpästä tai etsiä kohteesta majoitusta. Kannattaa ehdottomasti ottaa selvää, mistä tässä on kysymys.
Hostellin varaan pariksi ensimmäiseksi päiväksi etukäteen netistä.


7. CV:n teko

Englanniksi pitäisi vääntää CV. Siihen löytyy ihan hyviä malleja netistä.
Töitä kyselen enemmän vasta paikan päällä. Laitoin kuitenkin muutamalle suomalaiselle yhteyshenkilölle viestiä, jos sattuvat tietämään jotain töitä. Mutta voi myös liittyä esimerkiksi http://www.taw.com.au/ -sivustoon tai käyttää hakukoneita ja GumTreetä. Näyttää hyvältä ainakin tuo www.seek.com.au -sivusto, hain sitä kautta jo lasten jalkapallovalmentajan paikkaa.

Korjaus täältä Australiasta: Töitä saa ilmeisesti parhaiten kun menee kyselemään. Eilen heitin 20kpl cv:itä eri kahviloihin ja muihin täällä Noosassa..

8. Rinkan osto ja pakkaaminen

Otan mukaan 70 litraisen Anatomic-mallisen rinkan.
Pakkaamiseen: http://personal.inet.fi/surf/ikuturso/oz.pdf ja http://travels.kilroy.fi/reissuinfo/ennen-matkaa/tarvittavat-dokumentit-matkalle ja http://www.dundernews.com/viestitaulu/index.php?topic=2277.0


9. Muuttoilmoitus

Tein ilmoituksen maistraattiin ja myös Kelaan. Jotkut ei varmaan tee, mutta mitäpä tässä menettää ja kuitenkin kaikki tietää että nää pitäis tehä aina..

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

PERILLÄ:

a) Viisumiin vahvistus DIMIA-toimistossa

Ensi töikseni kävelen DIMIA-toimistoon. Sijainti: http://www.visafirst.com/sv/australia_visa_dimia_offices.asp

Korjaus australiassa: En kävelly.. :D ei oo tarvinnu.

b) Postilokeron avaaminen postissa

Pitää kävellä postiin ja hommata itselle osoite. Saatu posti säilytetään siellä kun ei omaa kämppää ole. Post office löytyy:
261 Queen St
Brisbane City QLD 4000

Korjaus Australiassa: Hostelliin voi tilata tax file numberin, en menny postitoimistoon ollenkaan.

c) Kännykkäliittymä

Näitä nyt saa joka kioskista. Varmaan prepaid-vaihtoehto kannattaa. Netti ois hyvä olla siinä niin voi Skypellä jutella siskon lapsen kanssa.

Korjaus Australiasta: Ostin Vodafonen lentokentältä, mutta Byron Bayssä vaihdoin Optukseen, jossa on parempi kuuluvuus ja netti toimii paremmin. Tällä hetkellä 30 dollarilla saa ihan hyvän prepaid-liittymän.

d) TFN (Tax File Number)

Hakemuksen voi tehdä sitten kun on postiosoite hankittuna. Hakemuksen voi tehdä vaikka netissä: http://www.ato.gov.au/content/38760.htm. Kuulin myös että postilokeroa hankkiessa voi kysyä tätä.


e) Pankkitilin avaaminen

ANZ -nimistä pankkia joku suositteli siinä tapauksessa että reissulla käy myös uudessa seelannissa. Taidan valita kuitenkin Commonwealthin, sillä on kuulemma eniten automaatteja Ausseissa. Kaikenlaiset dokumentit mukaan!


f) Medicare-kortti

Suomella on sopimus Australian kanssa hyvästä terveydenhoidosta. Pitää vaan hommata Medicare-kortti käymällä DHS Service Centerissä esimerkiksi osoitteessa:
Shop 225 Level 2

The Myer Centre Brisbane

91 Queen Street

Brisbane QLD 4000

Korjaus Australiasta: Kävelin sinne mutta oli niin täynnä porukkaa, että kuulemma voin jälkeenkin päin hakea korvaukset jos sairaalaan joudun. En siis hommannut medicare-korttia, mutta kai se ois kätevä.

g) Töiden etsiminen

Töitä voi etsiä todella monesta paikasta. Hostellien seiniltä ja netistä löytyy ilmoituksia ja kyselemällä tietysti paikan päällä. Vielä ei pysty vinkkejä sanomaan tässä vaiheessa hirveesti, mutta ilmeisesti jos suostuu tekemään rankkaa työtä huonolla sijainnilla niin aika varmasti saa töitä, ja vielä hyvin rahaakin.

Korjaus Australiasta: Suurin osa kavereista aloittaa tekemällä hostelleissa ilmaista asumista vastaan töitä. Niin aloitin itsekin tänään.

h) Rentoilu

Hirveetä nipotusta ollu. NO NYT JO SURFFIKURSSILLE

Korjaus Australiasta: Ostin oman laudan ja halvemmaks tulee! Ja youtubesta ja kavereilta täällä voi kysyä neuvoa miten sitä surffataan :D Pari päivää sitten kätsäsin ekan green waven. !!!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti